Daha İyi UX Yazımı: İyi Bir Kullanıcı Deneyimi için 3 Etkili Strateji


1711315101415.png


UX yazımı, dijital tasarımın çok önemli ancak sıklıkla gözden kaçan bir yönüdür. Düğmeler, menüler, simgeler ve bildirimler gibi kullanıcı arayüzü bileşenleriyle ilişkili kısa metin parçacıklarının yanı sıra, ilk katılım kılavuzları, SSS'ler ve ürün açıklamaları gibi bilgi içeriklerinde bulunan daha uzun metinleri kapsar. UX yazmanın temel hedefleri netliği artırmak, bağlam sağlamak ve kullanıcıların dijital deneyimlerde gezinmesine yardımcı olmaktır. Her ne kadar basit gibi görünse de etkisiz UX yazımı, kullanıcıların hayal kırıklığı ve kafa karışıklığı nedeniyle ürünleri terk etmesine yol açabilir.

Doğru Tonu Bulun​

Kullanıcıların A noktasından B noktasına gitmesine yardımcı olmak için UX yazımının net olması gerektiğini söylemeye gerek yok. Ancak dilin tonu da önemlidir: Ton, kullanıcıların marka hakkındaki izlenimlerini ve hatta davranışlarını etkileyebilir.

Bu Nielsen Norman Grubu araştırmasında araştırmacılar, kullanıcıların örnek web metni algılarını dört farklı üslup boyutunda test etti: komik ve ciddi, resmi ve gündelik, saygılı ve saygısız ve coşkulu ve gerçekçi. Metnin tonunun, kullanıcıların bir şirketin güvenilirliği, çekiciliği ve samimiyeti hakkındaki düşüncelerini etkilediğini buldular. Kullanıcıların en çok ilgisini çeken tonlar gündelik, konuşkan ve coşkuluydu.

Margolis, Birleşik Krallık merkezli bir bilet acentesi için benzer bir sonuç veren bir A/B testi gerçekleştirdi. Müşterinin alışveriş sepeti penceresini yeniden tasarladığında ekibi, resmi ve resmi olmayan dilin etkisini karşılaştırmak için bir A/B testi gerçekleştirdi. Test, aşağıdaki grafikte gösterildiği gibi müşterileri bilet sigortası satın almaya teşvik etmek için iki seçeneği içeriyordu.

Resmi olmayan yazı, resmi yaklaşıma göre %35 daha yüksek bir dönüşüm oranı sağladı. Kullanıcı görüşmeleri, resmi ifadelerin sanki şirket müşterilere daha fazla satış yapmaya çalışıyormuş gibi itici geldiğini ortaya çıkardı. Ancak resmi olmayan ifadeler, müşterilerin sigortayı satın alırken daha rahat olmasını sağladı ve UX yazmanın dönüşüm oranlarını nasıl artırabileceğini gösterdi.

Margolis, kullanıcıların daha kısa metinler ve sohbet havasında (hatta şakacı) bir ton kullanan sosyal medya uygulamaları ve mesajlaşma platformlarıyla günlük etkileşimleri nedeniyle resmi olmayan yazıları sevdiklerini teorileştiriyor.

Kullanıcılar günlük tonları çekici bulma eğiliminde olsalar da, resmi olmayan dil her marka için uygun değildir. Yukarıda adı geçen Nielsen Normal Group araştırmasında kullanıcılar, bir otomobil sigorta şirketine yönelik eğlenceli, resmi olmayan bir metin örneğinin markanın güvenilirliğini zayıflattığını buldu . Bu durumda, ciddi metin örneği daha güvenilir olarak değerlendirildi ve kullanıcıların bunu başkalarına tavsiye etme olasılığı daha yüksek oldu.

Yine de araştırmacılar, konuşma dilinin finans gibi "kuru" sektörlerdeki markaları daha ulaşılabilir hale getirebileceğini belirtiyor. Margolis'in yaptığı gibi testler yapmak, markaların doğru tonu bulmasına ve kullanıcı deneyimi yazılarının müşteriler üzerinde istenen etkiyi yaratmasını sağlamaya yardımcı olabilir.

Kendinizi Kullanıcıların Yerine Koyun​

Kullanıcılarla empati kurmak UX yazımı için çok önemlidir. Ul Abidin'in bunu yapmanın önerdiği yollardan biri , yolculuğun her adımında kullanıcının duygusal tepkisini tahmin etmek için bir empati haritası kullanmaktır . Bu haritayı oluşturmak için kullanıcıların belirli bir ekrana veya yöne nasıl tepki vereceğini düşünmeniz gerekir. Kafaları mı karışacak? Heyecanlanacaklar mı?

Ayrıca ul Abidin, kullanıcı deneyiminin daha net bir resmini elde etmek için ısı haritaları, kullanıcı oturumlarının ekran kayıtları ve analizleri sağlayan Hotjar veya Mixpanel gibi araçları kullanıyor. Öfkeli tıklamalar, aşırı kaydırma ve uzun okuma süreleri gibi gerçek kullanıcı davranışlarını görmek için oturum kayıtlarını incelemek, empati haritanıza ekleme yapmanıza ve optimize edilmesi gereken UX yazımını belirlemenize yardımcı olmanın bir yoludur.

UX yazımı her zaman hayal kırıklığının en büyük suçlusu olmasa da dile empati ve netlik kazandırmak yolculuğun daha sorunsuz olmasına yardımcı olabilir. Bir yemek dağıtım uygulamasının kullanıcıya geciken siparişini kayıtsız bir tonda belirsiz bir mesajla bildirdiğini varsayalım: "Siparişiniz gecikti." Hemen çıkma oranlarının artması, destek taleplerinde artış veya olumsuz incelemelerde artış gözlemlenmesi, empati haritasında bir dönüm noktasına işaret edecek ve kullanıcı deneyimini daha iyi ifade etmek için UX yazımını ayarlamaya yönelik bir sinyal olacaktır. Daha iyi bir mesaj şöyle olurdu: “Siparişinizin geciktiği için üzgünüz. Şoförünüz onu mümkün olan en kısa sürede size ulaştırıyor. Bu arada yardım için [telefon numarasını] aramaktan çekinmeyin." Geliştirilmiş metin, kullanıcının tepkisini dikkate alır ve bir harekete geçirici mesaj sağlar.

İkna Edici Olun (Ama Sahtekar Değil)​

UX yazımında ikna edici tekniklerin kullanılması, kullanıcıları bir hedefe yönlendirmenin etkili bir yoludur. Örneğin, kıtlık ilkesi, bir ürünün çekiciliğini artırmak için sınırlı bulunabilirliğini vurgular. Bu yaklaşımı kullanmak için şirketler sınırlı miktarlarda ürünler sunabilir, kısa vadeli satışlar ayarlayabilir veya özel bilgiler sağlayabilir. Temel amaç, bir aciliyet duygusu yaratmak ve tüketicilere bir fırsatı kaçırabileceklerini hissettirmektir. Kara Cuma satışları, sınırlı bir süre için veya stoklar bitene kadar indirimler sunarak bu prensibi etkili bir şekilde kullanır, böylece satın almaları ve müşteri katılımını artırır.

Specking, ikna edici tekniklerin oldukça etkili olabileceğini ancak yalnızca dürüst ve özgün olmaları durumunda mümkün olabileceğini söylüyor. Örneğin, büyük bir güzellik ürünleri perakendecisiyle çalışırken, şirketin çevrimiçi alışveriş sepetindeki kullanıcı deneyimi yazısını inceledi ve bir kullanıcının "iki ürün kaldı" etiketli bir ürünü sepetine koyduğunu, ertesi gün tekrar kontrol ettiğini ve şunu görebildiğini gördü: hâlâ "iki eşya kalmıştı."

Düşük ürün bulunabilirliği eylemi teşvik edebilir, ancak etiketin hatalı görünmesi durumunda şüpheyi de artırabilir. Güzellik perakendecisinin veri ekibi, ürün stok numaralarını tasarım ekibiyle tam olarak paylaşamadığı için Specking, benzer bir ilgi uyandırmak amacıyla metni "Yakınınızdaki popüler", "Stokta var" veya "Bu ayın en çok satanı" gibi olumlu bir metinle değiştirdi. . Yanlışlıkları önlemek için "Envanter azalıyor" gibi genel ifadeler de kullanabilirsiniz.
  • Like
Tepkiler: koray